Zapraszamy
na strony czasopism wydawnictwa:

Rolnik DzierżawcaNowoczesna UprawaRolniczy Przegląd TechnicznyHoduj z głową bydłoHoduj z głową świnie


Sonda
Czy Pani/Pana gospodarstwo spełnia wymogi Dyrektywy azotanowej?
 
Tak
Nie
Trudno powiedzieć


Artykuł z numeru: 4/2018

Tam wzrosło, tu spadło

Pierwszy kwartał nowego roku przywitał rolników spadkiem cen mleka, rzepaku oraz cukru. Tendencję wzrostową wykazywały za to ceny żyta paszowego, jabłek oraz żywca drobiowego. Co czeka producentów w 2018 roku?

Ceny zbóż po znaczącym spadku w okresie żniw i bezpośrednio po nich, w kolejnych miesiącach przyjęły trend wzrostowy, który jednak wyhamował wraz z nadejściem nowego roku. W pierwszych jego tygodniach (dane do 18 marca), średnie ceny zbóż zarówno konsumpcyjnych, jak i paszowych były na dosyć stabilnym poziomie, tj. nie wykazywały znaczących wzrostów ani spadków. W porównaniu do tego samego okresu zeszłego roku notowano nieco niższe ceny pszenicy paszowej, kukurydzy paszowej oraz owsa. Ceny pszenicy konsumpcyjnej, żyta konsumpcyjnego, paszowego i pszenżyta paszowego oscylowały wokół ubiegłorocznych wartości w tym okresie. Znacząco wyższe były jedynie ceny jęczmienia konsumpcyjnego i paszowego, a szczególnie browarnianego. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, średnia cena netto jęczmienia konsumpcyjnego wynosiła w styczniu 636 zł/t, w lutym 644 zł/t, a 18 marca 648 zł/t. Jęczmienia paszowego odpowiednio 665 zł/t, 666 zł/t oraz 663 zł/t, a browarnianego 722 zł/t, 733 zł/t, oraz 742 zł/t.

KOWR prognozuje ceny zbóż

Średnia cena pszenicy konsumpcyjnej osiągnęła w styczniu 682 zł/t netto, w lutym 676 zł/t i tyle samo 18 marca. Za pszenicę paszową płacono odpowiednio 678 zł/t, 676 zł/t, oraz 677 zł/t. Za żyto konsumpcyjne 583, 574 i 573 zł/t, natomiast za żyto paszowe 528, 545 i 567 zł/t. Pszenżyto paszowe kosztowało średnio 621 zł/t w styczniu, 619 zł/t w lutym oraz 626 zł/t – 18 marca. Kukurydza paszowa odpowiednio 618, 631 oraz 642 zł/t. Owies konsumpcyjny 527, 550 oraz 539 zł/t, natomiast owies paszowy 520, 506 oraz 530 zł/t.

Analitycy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa prognozowali, że w marcu ceny pszenicy konsumpcyjnej osiągną nieco wyższe wartości (700-730 zł/t) niż wskazują na to dane. Ceny żyta były za to bliskie dolnej granicy prognozy (570-600 zł/t). „Sezonowo zmniejszające się zasoby ziarna i utrzymujący się popyt na zboże będzie stymulował dalszy wzrost krajowych cen w pierwszej połowie 2018 r.” – czytamy w opracowaniu KOWR z 28 lutego. Eksperci oceniają, że w czerwcu cena pszenicy konsumpcyjnej będzie kształtowała się między 710 a 760 zł/t, pszenicy ogółem (konsumpcyjna i paszowa) między 690 a 740 zł/t, a żyta między 580 a 620 zł/t.

Tanie rzepak i cukier

Bardziej niż ceny zbóż martwią rolników ceny rzepaku, które są dużo niższe niż przed rokiem. Ich spadek notowany był od maja ub.r. Swoje apogeum osiągnął w lipcu, a więc w okresie żniw, kiedy średnia cena rzepaku była na poziomie 1565 zł netto za t. W kolejnych miesiącach, aż do końca roku występowała tendencja wzrostowa. W grudniu za rzepak płacono średnio 1631 zł/t. Niestety, wraz z początkiem roku wróciła tendencja spadkowa. W styczniu rzepak kosztował średnio 1577 zł/t, w lutym 1544 zł/t, a więc odpowiednio o 297 oraz 339 zł/t mniej niż rok wcześniej oraz o 107 i 136 zł/t mniej niż dwa lata temu. 18 marca notowano już nieco wyższą cenę rzepaku (1556 zł/t) niż średnia za cały luty, ale różnica w stosunku do zeszłego roku wciąż była duża.

Ogromny spadek dotknął ceny cukru. Stopniową obniżkę w stosunku do 2016 r. można było obserwować od początku ub.r., ale prawdziwy zjazd cenowy rozpoczął się w czerwcu 2017 r. Średnia cena cukru konfekcjonowanego paczkowanego (1 kg) była wówczas na poziomie 2379 zł/t, natomiast w grudniu wynosiła zaledwie 1558 zł/t. W styczniu i w lutym nastąpił dalszy spadek, odpowiednio do 1499 i 1456 zł/t. Niestety, nie zapowiada się, by w najbliższych miesiącach sytuacja cenowa na rynku cukru miała się zmienić, ponieważ zarówno w Polsce, jak i w Unii Europejskiej wzrosła produkcja tego surowca.

Drogie jabłka

Ceny warzyw w pierwszych miesiącach tego roku były wyższe w porównaniu z tym samym okresem sprzed roku, chociaż zdarzały się wyjątki od tej reguły. Na podstawie gromadzonych przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB w Warszawie danych o średnich miesięcznych cenach skupu warzyw przeznaczonych do bezpośredniej konsumpcji wiadomo, że w styczniu oraz w lutym spółdzielnie ogrodnicze płaciły za cebulę odpowiednio 0,68 i 0,69 zł/kg, o ponad 0,1 zł/kg więcej niż rok temu. O ok. 0,14 zł/kg więcej niż przed rokiem płacono także za marchew (w styczniu 0,72 zł/kg, a w lutym 0,77 zł/kg), o 0,2 zł/kg wzrosła cena buraków ćwikłowych (do 0,65 oraz do 0,67 zł/kg), a pietruszki o ok. 1 zł/kg (do 2,16 oraz 2,37 zł/kg). Jednak tylko wskazane ceny marchwi i lutowa cena pietruszki wyraźnie przekroczyły średnią ubiegłoroczną cenę tych warzyw.

Potaniała kapusta i to zarówno względem pierwszych miesięcy ubiegłego roku, jak i względem ubiegłorocznej średniej. W styczniu i lutym była wyceniana na zaledwie 0,3 i 0,31 zł/kg. Cena ziemniaków także nie zachwycała. Pod koniec lutego, podobnie jak miesiąc wcześniej za ziemniaki w dużym hurcie, w zależności od lokalizacji, jakości bulw i odmiany płacono tylko 0,23-0,4 zł/kg, a lokalnie 0,2 zł/kg. Bardzo niskie ceny skłoniły plantatorów z okolic Sieradza do zorganizowania w marcu protestów.

Zadowoleni z cen mogą być za to producenci jabłek. Jak podaje IERiGŻ-PIB, w spółdzielniach ogrodniczych średnia cena skupu jabłek przeznaczonych do bezpośredniej konsumpcji wynosiła: w styczniu 1,74 zł/kg, w lutym 1,84 zł/kg, a 19-20 marca wzrosła do 1,98 zł/kg. Przed rokiem ceny wynosiły odpowiednio: 0,95 zł/kg, 1,01 zł/kg oraz 1,07 zł/kg. Zdrożały także jabłka przeznaczone dla przetwórstwa. W ostatnich trzech miesiącach były na poziomie ok. 0,75 zł/kg, podczas gdy rok wcześniej płacono za nie 0,33 zł/kg. Wzrost cen jabłek to przede wszystkim efekt mniejszych zbiorów, na co wpłynęły zeszłoroczne wiosenne przymrozki.

Cały tekst można przeczytać w kwietniowym numerze miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny"

Alicja Siuda

Fot. Tytus Żmijewski

 


Komentarze
Dodaj komentarz
 
© 2013 copyright APRA, wszelkie prawa zastrzeżone | Polityka prywatności | Regulamin | Regulamin prenumerat