Zapraszamy
na strony czasopism wydawnictwa:

Rolnik DzierżawcaNowoczesna UprawaRolniczy Przegląd TechnicznyHoduj z głową bydłoHoduj z głową świnie


Sonda
Jak oceniasz swoje zbiory kukurydzy na kiszonkę?
 
Dobrze
Źle
Trudno powiedzieć


Wieści z firm
Centralne Dni Kukurydzy firmy Procam 

14 września w Głębokiem koło Gniezna (Wielkopolska) firma Procam zorganizowała Centralne Dni Kukurydzy. Hitem spotkania była kukurydza uprawiana w technologii Powerseeds, która dzięki zaprawianiu biostymulatorami i pożytecznymi mikroorganizmami wykazuje dużo lepszy wigor od innych odmian. 

Aleksander Kujawski, właściciel 550-hektarowego gospodarstwa w Głębokiem witając gości poinformował, że w tym roku pod kukurydzę przeznaczył 220 ha, na których rośnie pięć odmian tego gatunku. 

Czynniki wzrostu

Dr Witold Szczepaniak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu mówił o racjonalnym nawożeniu kukurydzy z uwzględnieniem okresów krytycznych w jej rozwoju. Przypomniał o naturalnych agrotechnicznych czynnikach redukujących plony roślin. Główne to: woda, odczyn, żyzność i struktura gleby, stanowisko, odmiana, chwasty, choroby, szkodniki. Omówił też pięć nadrzędnych czynników wzrostu rośliny uprawnej: woda, światło, azot, CO2 i temperatura. Przypomniał słuchaczom o dynamice potrzeb wodnych łanu w zależności od faz rozwojowych, o efektywności plonotwórcznej azotu (dostępność składnika, warunki pobierania) oraz o rozwoju systemu korzeniowego. Zwracał uwagę na wapnowanie i dwa składniki najważniejsze w nawożeniu kukurydzy – azot i potas. Przypomniał, jakie składniki pokarmowe są potrzebne w kolejnych fazach rozwojowych rośliny (bardzo ważny jest cynk, którego niedobór objawia się m.in. żółknięciem i załamywaniem się liści oraz opóźnionym dojrzewaniem kolb, jeśli jednak cynk występuje w wysterczającej ilości, można się spodziewać wzrostu plonu ziarna nawet od 5-10 proc., dzięki lepszemu przyswajaniu przez rośliny azotu). Dr Szczepaniak przestrzegał też, żeby ostrożnie nawozić nawozami naturalnymi, w szczególności zwracać uwagę na nadmiar mocznika, który może popalić kukurydzę. 

Nowe odmiany 

Po części wykładowej goście mogli obejrzeć poletka doświadczalne z odmianami kukurydzy na ziarno i kiszonkę: SY Karthoun (nowość w ofercie), ES Abakus, SY Feeditop, RGT Chromixx, Kanonier, Tonifi CS (nowość w ofercie), Tapas, Lindsey, ES Cubus oraz SM Kurant. Michał Grześkowiak, dyrektor marketingu działu nasion w firmie Procam mówił, że  RGT Chromixx (d. RH13049) to odmiana mieszańcowa dwuliniowa (SC), wczesna, o FAO 230, przydatna do użytkowania na ziarno. SM Kurant (d. SMH 37914) to natomiast odmiana mieszańcowa trójliniowa (TC), średniowczesna, o FAO 250, przydatna na kiszonkę. Tonifi CS (FAO 240) nadaje się na słabe stanowiska, a mimo to daje wysokie plony ziarna, które nadaje się także do przerobu młynarskiego. Natomiast SY Karthoun (FAO 210) to mieszaniec pojedynczy na ziarno i kiszonkę, rośliny mają nisko osadzoną kolbę, dobrze oddają wodę przed zbiorem, i dają wysoki plon ziarna. 

Nowoczesne zaprawianie

Firma Procam przedstawiła też odmiany kukurydzy do uprawy w technologii Powerseeds. - Odmiany zaprawiane w tej technologii wykazują się dużo lepszym wigorem dzięki zastosowaniu biostymulatorów i pożytecznych mikroorganizmów – twierdzili jej przedstawiciele. Jednym z efektów działania tej technologii jest szybsze włączanie w roślinie mechanizmów obronnych, dzięki czemu bardziej koncentruje się ona na szybkiej budowie systemu korzeniowego. Widoczne było, że w reakcji na chłodne noce na przełomie kwietnia i maja, rośliny wykazywały nieco przytłumiony wzrost, przeznaczając swą energię na rozbudowę części podziemnej. Natomiast w dalszym rozwoju dostrzegalna była ciemniejsza barwa liści, wyraźnie większy system korzeniowy, dłuższe międzywęźla i wyżej osadzona kolba. Pomimo relatywnie zimnej wiosny, a więc warunków kukurydzy niesprzyjających, poletka Powerseeds wyglądały lepiej niż kontrolne. 

Nie tylko inokulant

Podczas dni kukurydzy nie zabrakło eksperta kiszonkowego, od którego rolnicy mogli się dowiedzieć, jak prawidłowo sporządzić dobrą kiszonkę. W celu poprawy procesu zakiszania kukurydzy zaproponowano mikrobiologiczny preparat – inokulant Ensilage. 

Produkty firmy BIO-GEN przedstawił Artur Kleina. Firma oprócz Ensilage oferuje preparaty: DeliaStop, Rewital Pro+, Biogen ImPROver+, Nematado Biocontrol, Guard oraz serie probiotyków dla zwierząt i utylizatory nieczystości. Rolnicy mogli też zapoznać się z wpływem preparatu Rewital Pro+ na rozkład resztek pożniwnych kukurydzy oraz na poprawę życia biologicznego w glebie. Rolnicy mieli też możliwość obejrzenia specjalnie przygotowanych profili glebowych, na których są stosowane preparaty firmy BIO-GEN oraz nawozy pochodzenia organicznego z firmy FCA: Prosan, Mikrosol i mikrogranulat Microphos BTC. 

(Fem)

Zdjęcia Tytusa Żmijewskiego można obejrzeć w naszej fotogalerii

 

przeglądaj wszystkie
 
© 2013 copyright APRA, wszelkie prawa zastrzeżone