Zapraszamy
na strony czasopism wydawnictwa:

Rolnik DzierżawcaNowoczesna UprawaRolniczy Przegląd TechnicznyHoduj z głową bydłoHoduj z głową świnie


Sonda
Czy odczułeś/odczułaś już wpływ epidemii na działanie Twojego gospodarstwa?
 
Tak
Nie
Trudno powiedzieć


Wiadomości z branży
Rolnictwo w oczach mieszkańców miast

Nastawienie mieszkańców sześciu największych miast Polski (Warszawa, Kraków, Łódź, Wrocław, Poznań i Gdańsk) wobec polskich rolników, rolnictwa i żywności sprawdziła firma Kantar Polska SA. Badanie przeprowadzono na zlecenie firmy Bayer w ramach akcji społecznej „Jest rolnik, jest żywność”.

Blisko połowa ankietowanych (49 proc.) deklaruje, że zna termin „rolnictwo zrównoważone”. Najczęściej było ono opisywane jako: rolnictwo dbające o środowisko naturalne w perspektywie długoterminowej, bez jego degradacji i eksploatacji, jednocześnie dające optymalne, jakościowe plony, z humanitarną hodowlą zwierząt.

Wizerunek rolnika w ogólnej świadomości mieszkańców miast jest w miarę pozytywny. Trzy najczęściej wymieniane cechy to: pracowici (58 proc.), rodzinni (35 proc.), zaradni (32 proc.). W pierwszej piątce znalazło się stwierdzenie, że rolnicy są roszczeniowi (22 proc.) oraz rozwijający się (22 proc.). Co ciekawe, osoby, które miały jakąkolwiek styczność z rolnictwem częściej wskazywały pozytywne cechy rolników i rzadziej negatywne.

Najważniejsza dla konsumentów przy zakupie żywności jest świeżość (tę cechę wskazało 59 proc. osób). 51 proc. pytanych wskazało na jakość, zaś dla 39 proc. konsumentów liczy się także cena. Dobrym sygnałem jest to, że co trzeci badany (34 proc.) za istotne uznaje, czy żywność została wyprodukowana w Polsce. W dalszej kolejności znajduje się smak (29 proc.), niemal na równi ze składem (28 proc.). 13 proc. mieszkańców miast zwraca uwagę na to czy żywność jest eko/bio.

Na pytanie: o jakiego rodzaju kwestiach dotyczących pracy i życia polskiego rolnika chcielibyście się dowiedzieć więcej, najczęściej padała odpowiedź: czy rolnik dba o zwierzęta. Wskazało ją aż 77 proc. ankietowanych. Równie ważne pozostaje to, czy rolnik dba o środowisko, co chciałoby zrozumieć 71 proc. badanych. Tuż za nim pojawia się kwestia tego czy rolnik pamięta o zdrowiu konsumentów żywności, istotne dla 71 proc. osób. To pokazuje, że dobrostan zwierząt, środowisko i bezpieczeństwo żywności stanowią zdecydowany priorytet dla mieszkańców miast.

(Fem)

 


przeglądaj wszystkie
 
© 2013 copyright APRA, wszelkie prawa zastrzeżone | Polityka prywatności | Regulamin | Regulamin prenumerat